Blogs - 24 juni 2022

Herkenbaarheid komt niet uit de lucht vallen

Een appeltje met een hap eruit. Het kan niet anders dan dat je nu denkt aan Apple. Een organisatie met universele herkenbaarheid. Vormen, patronen en logo’s in combinatie met kleuren worden aan merken gekoppeld. Bij Apple is dit piekfijn voor elkaar. Ook Nike, Amazon en McDonalds slagen hier erg goed in. Dit is niet zo vanzelfsprekend, gezien 98% van de ondervraagde organisaties faalt.

Een blik zegt genoeg

Sterke merken danken hun herkenbaarheid aan de consistente toepassing in al hun uitingen. Laten we even inzoomen op Apple, waar het draait om herkenbaarheid en loyaliteit met de klant. Alles wat gecommuniceerd wordt, is onlosmakelijk verbonden met de look-and-feel van deze organisatie. Van de website, winkels en de producten tot de simplistische handleidingen en verpakkingen. Alles ademt Apple. Zonder naam en toenaam, zelfs wanneer elementen worden weggelaten, weten mensen wereldwijd om welk merk het gaat.

Je bent er vast eens geweest, een Apple Store. Heb je je ooit afgevraagd waar je iets kunt vinden? Nee, niet nodig. Het is georganiseerd en elke winkel is hetzelfde ingedeeld. Net als alle devices die hetzelfde werken, een eenduidige naamgeving hebben en naadloos met elkaar integreren. Apple maakt haar missie waar.

Het wordt geen betoog over hoe goed Apple is of over het welbekende gouden bogen restaurant. Het geeft enkel aan dat sterke merken geen ruimte laten voor vraagtekens door inconsistentie in hun communicatie en hun producten. Het is niet enkel het product dat je marktleider maakt. Een sterk merk boekt resultaat.

Herkenbaarheid en vertrouwen

Gemiddeld zijn er 5 tot 7 herkenbare contactmomenten nodig om mensen een merk te laten herkennen. Inconsistente communicatie - dus niet exact passend bij de huisstijl van een organisatie - gaat zelfs ten koste van de naamsbekendheid en het vertrouwen in je merk. Denk eens na over het aantal contactmomenten die er nodig zijn om een merk herkenbaar te maken wanneer uitingen meestal niet voldoen aan de huisstijl.

De impact van verkeerde merktoepassing in uitingen wordt vaak onderschat. Uit onderzoek van Demand Metric Research Corporation (2016) is gebleken dat 98% van de ondervraagden afwijkingen van de huisstijl ervaren in de uitingen die hun organisatie verspreidt. 10% negeert hun huisstijl zelfs. Het creëren van verwarring op de markt, gebrek aan vertrouwen in het merk en een steeds grotere uitdaging om de concurrentie voor te blijven zijn de meest voorkomende uitkomsten hiervan.

Merkidentiteit
Merkidentiteit verhogen maakt je merk herkenbaar en betrouwbaar.

De cijfers liegen er niet om. Het is voor velen een uitdaging om grip te houden op de consistente toepassing van de huisstijl. Met name bij groeiende organisaties waarbij meer mensen zich bezighouden met de communicatie is dit het geval. Voor sterke merken zoals bovengenoemde is het vanzelfsprekend en daarmee orde van de dag om alle promotie en communicatie binnen de huisstijl te creëren en verspreiden. Niets mag de plank misslaan in het teken van merkherkenbaarheid en de impact die het moet hebben.

Blijf weg van inconsistenties

Wil jij als organisatie ook vertrouwen kweken in jouw merk en herkenbaar zijn? Zorg dat alle communicatie spot-on is en aan niets de wensen overlaat. Inconsistenties zijn killing. Een gewaarschuwde organisatie telt voor twee.

Je reis naar consistentie begint hier
Er is meer content voor jou!
Meer informatie

Consistentie maakt sterk. Wat jij?

Team Cordeo Kom met ons in contact

Bel ons

Bel voor advies over consistentie in uitingen aanbrengen

+31 38 466 9420

Mail ons

We mailen je zo snel mogelijk terug.

hello@cordeo.com